Föredrag på AltCom 2018

I samband med seriemarknaden på Panora, 25-26 aug, bjuder vi på flera intressanta samtal.

OBS att tider, titlar och innehåll är preliminära och kan ändras…

—LÖRDAG 25 aug—

13:30 – DEN CHILENSKA PANELEN
Pinochets diktatur i Chile påverkade generationer av Chiles invånare. I denna panel får du möta serieskapare som bodde i Chile och var aktiva under diktaturen, som växte upp under den, som lämnade landet i en tidig ålder, som blev torterade och som tog del i processen efter diktaturen var över(?). De har alla överlevt och är nu här för att tala om de mekanismer som skapar ett samhälle under en diktatur.
Deltagare: Manuel Rodriguez, Amalia Alvarez, Amanda Casanellas, Jorge Varas Varilla

15 – IRAK UNDER SADDAM
Om Irak under Saddam Hussein, hur diktaturen formade samhället och dess invånare.
Föredrag av: Shko Askari

15:45 – Delete Alt-Right: När kulturkampen når populärkulturen
Den amerikanska alternativhögern, alt-right, har gjort populärkulturen till sitt slagfält för att vrida hela samhället i en mer auktoritär och intolerant riktning. Vilka är idéerna bakom, hur verkar den nya extremhögern och – framför allt – om kulturen är frontlinjen i deras krig, hur kan vi som befinner oss där undvika att falla i deras provokationer och bekämpa dem? Mathias Wåg från tidningen Brand berättar om fascismens nya förpackning och ger förslag på motstrategier.
Speaker: Mathias Wåg

17 – POKUTO: TBA
Detta samtal kommer att handla om 24 Days – a refugee’s journey, intervjuhistorier från irakiska flyktingar.
Föredrag av: Sami Nyssölä, Anssi Vieruaho

 

—SÖNDAG 26 aug—

14 – KOSHK
Presentation av det egyptian kollektivet Koshk.
Föredrag av: Mostafa Saadany

14:45 – BALKANPANELEN
Röster från Matrijaršija i performativ konversation med lokala förmågor of similar persuasion. Rakija-injicerade hjärnor tänker kring förtrycket av Turbo Folk-kulturen och andra relevanta ämnen från den region som en gång kallades Jugoslavija. Rakija är en högt skattad vätska i Balkan-området, som under distilleringsprocessen tycks antaga rituella dimensioner som sedan överförs till dem som kommer i kontakt med den. Rakija representerar värden och huset. Kan du därför se Turbo Folk som en förstäkrt version av kultur kopplad till hemmet; kultur kopplad till familjen och samhället; produktion och innovation?
Deltagare: Jovana Lutovac, Radovan Popović, Aleksandar Denić, Merima Dizdarević, Bekim Gaši

16 – BERÄTTELSER FRÅN ANDRA SIDAN VÄGGEN
En konversation mellan Shabnam och Aida som bägge har ett förflutet i Iran och nu bor i Sverige. De delar med sig av sina bilder av idag, igår och imorgon.  
Deltagare: Shabnam Faraee, Aida Ghardagian

16:45 – CLUB MED – twelve photograms and one devouring
Ana Biscaia (illustratör) och Joana Monteiro (grafisk designer) presenterar boken de gjorde 2017 tillsammans med João Pedro Mésseder (författare).
Boken är baserad på tanken om fotogram och handlar om människor i landsflykt från krig, katastrofer och fattigdom. Ett minne av vår samtid. De presenterar tanken på ett Europa som slukar sig självt. Illustration, typografi och poesi försöker i kombination berätta en historia som är sann men så svår att närma sig.
Föredrag av: Ana Biscaia, Joana Monteiro