AltCom 2016: Arbete

Seriefestivalen AltCom 2016 arrangeras av Tusen Serier & CBK och äger rum i Malmö, 28-31 juli.

VAD: AltCom 2016: ARBETE – internationell festival för underground & alternativserier
NÄR: 28-31 juli 2016
VAR: Malmö, på Hybriden och andra lokaler på Mitt Möllan + Folkets Park
VARFÖR: För att DU förtjänar det!

I ett antal utställningar, en gratis serieantologi (tack vare Kickstarter) och en seriemässa med en blandning av lokala och internationella serieskapare utforskar vi i år temat ARBETE.

Gästlistan är inte komplett ännu, alla utställningar är inte alla bekräftade, men vi har lokalerna (olika ställen på Mitt Möllan & Folkets Park) och stora planer…

Årets tema:

ARBETE

Vi säljer vår tid, vi säljer stora delar av våra liv och vi är värda väldigt olika stora summor beroende på vem vi säljer oss till, vilken arbetsmiljö och vilka arbetsuppgifter vi har. Ofta är vi billigare ju mer arbetet vi utför sliter på våra kroppar.

logo2016

Vissa arbetar med att äga och administrera kapital och produktionsmedel. Andra arbetar med att städa deras kontor. Vissa av oss arbetar i kooperativ, andra i stora eller små företag. Vissa är egenföretagare för att de har så stark entreprenörsanda, andra för att de måste om de vill få jobb inom sin bransch. Vissa ringer och stör folk och det är tillåtet och uppmuntras just för att det är ett arbete. Att göra så utan att få betalt för det är inte lika fint.

Och vissa har inte jobb som anses som “riktiga” utan sysslar med annat, som att sälja sex, tigga pengar, sälja droger. Jobb som inte räknas som jobb men som handlar om att man får pengar för att sälja något: varor, tjänster eller att så bra som möjligt uppfylla kundernas bild av vad man är (bilden av horan, bilden av den fattige) och som dessutom är farliga då man riskerar att utsättas för våld både från folk man har att göra med genom jobbet och från polisen. Ordningsmakten vars arbete det är att skydda (vissa av) oss.

Och så har vi Fas 3, där arbetsköparen ofta får mer pengar än den som säljer sitt arbete genom en institutionell tvångsapparat. Där man förväntas arbeta åt någon som inte ens ger en lön.
Lite, men inte alls, som de slavar som skördar den kakao, det kaffe eller de diamanter som vi glatt konsumerar som om de inte var gjutna ur blod.
Sedan finns det gratisarbete som sker på lika villkor, där alla arbetar gratis för någonting som de tror på, där pengarna inte är drivkraften.

Vad är ditt arbete? Hur är det organiserat? Vem får vinsten? Hur stor del av din tid går åt till arbete? Måste det vara jobbigt att jobba? Vad kan du göra för att förbättra situationen på ditt arbete?

Tankar att tänka, frågor att svara på. I festivalantologin, på utställningarna och vid försäljningsborden under AltCom 2016, den fjärde upplagan av Malmös undergroundseriefestival, kommer detta att diskuteras.

 

AltCom 2016 genomförs med stöd av:
Malmö Stad
Region Skåne
Kulturrådet
och våra fantastiska backare via Kickstarter…

logos2016arbete

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.