Aniara (Knut Larsson)

Utställning med tryck från Knut Larssons bok Aniara @ Panora (Friisgatan 19 D), 29 juli – 11 september
Vernissage 29 juli kl 1430-18

”I Knut Larssons händer blir Harry Martinssons stora rymdepos en lika ovanlig som spännande serieroman. Aniara är på samma gång en förtvivlans varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid och det kanske starkaste uttrycket för Martinsons livslånga projekt att visa oss människans försök att se sig själv och sin roll i skapelsen.

Aniara publicerades första gången 1956 och fick ett storartat mottagande. Men kanske är det först idag som det fullt ut framstår som ett av vår tids konstnärligt och intellektuellt mest utmanande verk. Harry Martinsson beskrev själv boken så här: ”Vi tror att det räcker med att överlämna åt politikerna att klara en del praktiska samlevnadsdetaljer. Men vi måste alla känna vår delaktighet i världssituationen. Vi måste uppleva vårt medlemskap i kosmos och vår medansvarighet när förstörelsen släpps lös.”

altcom2016poster_aniara
Affischdesign: Mattias Elftorp. Bild: Knut Larsson

Aniara_bilderKnut Larsson (född 1972) är en svensk serietecknare, illustratör och konstnär. Knut Larsson debuterade i Galago 1996. Sedan dess har han kommit ut med sju seriealbum. 2001 fick Knut Larsson Galagos Fula Hund och han har även vunnit pris på Kemis seriefestival. Den 3D-animerade filmen för Majblomman vann ett Guldägg. Knut Larsson har haft utställningar i Moskva, St Petersburg, Tokyo, Rom, Malmö, Paris, Budapest och i Stockholm på Sven-Harrys Konstmuseum. 2014 debuterade han som regissör med kortfilmen Hypnagogia – Send me the pillow that you dream on som också visas på Panora i samband med utställningen. Knut Larsson bor och arbetar i Stockholm.

Läs mer om:
Knut Larsson